Manifest

Reactivem l’Esquerra Nacional

Els resultats del darrer cicle electoral –municipals, generals, Parlament i europees– han marcat un canvi de rasant per a Esquerra Republicana de Catalunya: una dècada de creixement sostingut s’ha vist estroncada per una davallada estructural, indicant la fi d’un cicle marcat ara per la desmobilització i el retrocés del conjunt de l’independentisme i de les esquerres. El Parlament de Catalunya ha virat cap a la dreta i cap a l’espanyolisme amb un ascens notable de l’extrema dreta i amb un PSC -obertament còmplice de la repressió posterior a l’octubre del 2017- que guanya les eleccions per primer cop en vots i escons.   

El conflicte polític amb l’Estat és obert i pendent de resoldre, la Generalitat es manté tenallada per un model de finançament asfixiant, amplis sectors de la ciutadania o no arriben o els costa arribar a finals de mes, la llengua catalana està en un moment delicat malgrat els esforços fets pel Govern Republicà dels últims 3 anys. Aquest és el context a Catalunya i arreu dels Països Catalans, en el qual cal treballar sense descans. Un context que no pot desvincular-se de les crisis sistèmiques en què està immers el model capitalista global, de les respostes reaccionàries que susciten i de les dificultats evidents de les esquerres a l’hora de fer-hi front: la lluita contra el canvi climàtic i l’esgotament de recursos, l’increment de les desigualtats i la pobresa, la construcció del dret de ciutadania i l’auge dels populismes d’extrema dreta, entre altres

La Catalunya del 2023 i  2024 ha certificat a les urnes l’esgotament d’un cicle i la necessitat imperiosa d’obrir-ne un de nou i esperançador. El país ha canviat. Per això, la reflexió profunda i l’entrada d’aire fresc a Esquerra Republicana són imprescindibles. I el proper Congrés Nacional del 30 de novembre és una finestra d’oportunitat per culminar aquesta revisió que Esquerra Republicana té la responsabilitat històrica d’entomar per liderar el rearmament estratègic de l’independentisme i el catalanisme sobiranista republicà de base popular. Els i les sotasignats creiem que: 

  1. És imperatiu repensar i modernitzar l’organització per enfortir-la. Una indefugible transició interna tranquil·la ha de ser la llavor per a un nou impuls per esbossar un futur immediat guanyador. Amb generositat, obertura i voluntat inclusiva i no excloent. Amb unitat interna i comptant amb l’enorme capital polític acumulat els últims anys.
  2. Cal imprimir una nova manera de fer política, moderna, atractiva, al voltant dels valors irrenunciables de l’ètica republicana, la política honesta, radicalment transparent, neta, democràtica i participativa, encarada exclusivament al bé comú.
  3. És urgent entomar una renovació política que, a partir del testimoni de les victòries ideològiques empeses per Esquerra Republicana, condueixi a nous consensos socials amplis per a l’exercici del dret a l’autodeterminació nacional. Per això, Esquerra Republicana ha de liderar els espais de reflexió estratègica per posar-la al servei del conjunt del moviment independentista i de la resolució democràtica del conflicte polític amb l’estat espanyol mitjançant la negociació i el referèndum.
  4. S’han d’obrir les portes del partit a la ciutadania i a espais socials diversos, per tornar a connectar amb els corrents centrals de la societat catalana. Per això cal bastir equips amplis, corals i horitzontals, que tinguin les mans lliures i que assumeixin la responsabilitat del nou projecte polític.
  5. És necessària una renovació general de la cúpula dirigent, per conduir l’organització cap a un model més coral i col·lectiu, més transparent i amb més participació de la base militant, de l’estructura territorial i dels actius del municipalisme republicà. Per això, fem una crida a dissenyar des d’ara i fins al Congrés Nacional del 30 de novembre un procés de renovació sobre els principis de la generositat i la inclusivitat.

Hi ha una majoria social d’aquest país que ens empeny a ser capaços de recuperar l’Esquerra Republicana guanyadora, el referent inequívoc de l’esquerra nacional, per tal d’engegar un nou cicle victoriós per a Catalunya i el conjunt dels Països Catalans.  I per això Esquerra Republicana de Catalunya no pot deixar passar l’oportunitat d’esdevenir la força central del catalanisme republicà, referent de l’esquerra nacional, capaç de construir majories socials i de bastir una incontestable hegemonia política independentista, republicana i d’esquerres. Estem convençudes i convençuts que ara cal vertebrar un nou projecte il·lusionant i aglutinador de l’espai de l’esquerra nacional, tot recollint el testimoni del millor llegat de l’últim cicle polític, que ha portat a les millors cotes de representativitat i poder de l’Esquerra Republicana contemporània.

Esquerra Republicana representa un capital polític i històric fonamental per a aquest país. Ha estat, és i serà la cristal·lització política i popular de la gran tradició del catalanisme republicà. Les d’Esquerra Republicana són unes sigles, doncs, que representen el testimoni de nou dècades de compromís amb la llibertat nacional i la justícia social, i que, per tant, transcendeixen totes i cadascuna de les persones que n’han i n’hem estat dipositàries en algun moment. Quan Esquerra Republicana ha empès el país, Catalunya ha avançat en termes socials i nacionals. Quan avança Esquerra Republicana de Catalunya, avancen les esquerres i avança l’anhel de sobirania. Ara tenim el deure, l’oportunitat, l’objectiu i la il·lusió de fer-ho de nou.

< < Llistat de Signants > >

Si ets militant d’ERC i vols signar aquest manifest, pots fer-ho mitjançant el següent formulari de contacte o bé enviant un correu electrònic a l’adreça reactivem.ERC@outlook.com indicant el teu nom complert i població. *

L’aparició de la signatura al manifest no és automàtica i pot tardar més de 24 hores en aparèixer al llistat de signants.

Gràcies per les vostre aportacions!

* Les dades personals recollides en aquest lloc web son processades de manera transparent. Tots els usuaris que hi apareixen han donat el seu consentiment explícit abans d’emmagatzemar qualsevol dada i el poden revocar en qualsevol moment.

Aquest manifest i lloc web sorgeix de les bases de l’organització. La comprovació de les dades de militància es porta a terme per les cadenes de confiança interna, l’exercici de la militància i la participació interna a l’organització. Aquesta comprovació, en cap cas es porta a terme utilitzant dades oficials de l’organització, ja que ni hi tenim accés ni seria legal. Tots els noms publicats i la confirmació de militància de les persones signatàries, tenen el seu consentiment individual. 

Política de privacitat

Design a site like this with WordPress.com
Per començar